Herbatę pije chyba każdy, przynajmniej raz dziennie. Ten rozgrzewający napój ma kilka cennych właściwości.
Czarna herbata
W naszym kraju tak popularna, że można by ją nazwać tradycyjną. Zawiera dużo teiny, przez co pobudza bardziej niż kawa. Ma działanie przeciwbakteryjne, obniża ryzyko chorób serca i przeciwdziała zakrzepom krwi. Mało tego, hamuje też rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Zawarty w herbacie fluor chroni zęby przed próchnicą.
Czerwona herbata
Ten rodzaj herbaty, znany też pod nazwą Pu-Erh, pomaga w odchudzaniu, a to dzięki przyspieszaniu metabolizmu. Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na wątrobę.
Zielona herbata
Raz zaparzona zielona herbata ma działanie pobudzające i odświeżające. Zaparzona drugi raz, relaksuje i uspokaja. Picie tego rodzaju herbaty zaleca się osobom będącym na diecie.
Biała herbata
Jest najmniej przetworzona, więc zawiera najwięcej składników odżywczych i przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalnia starzenie się skóry. Biała herbata obniża ciśnienie krwi, stosuje się ją także w profilaktyce różnych odmian raka.
Niezależnie od koloru herbaty, najlepiej wybierać te liściaste. Sypane napary kupowane w herbaciarniach działają lepiej niż kupowane w supermarketach herbaty w torebkach.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl