Ostatnio opublikowany raport Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC) mówi, że jakiekolwiek napoje o temperaturze wyższej niż 65°C są „prawdopodobnie rakotwórcze”. Co ważne, przyjmowanie napojów o niższej temperaturze nie niesie ze sobą żadnego ryzyka.
Wyniki zebrane w Chinach, Iranie i Ameryce Południowej, gdzie picie gorącej herbaty jest na porządku dziennym, pokazują, że „rak przełyku jest tym bardziej prawdopodobny, im wyższa jest temperatura spożywanego napoju”. Dodatkowo wysoka temperatura napojów może powodować „urazy termiczne”, które mogą sprzyjać powstawaniu guzów.
Wyniki pokazują, że wypicie herbaty dwie minuty po zalaniu wrzątkiem pięciokrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Odczekanie kolejnych dwóch minut powoduje, że wypicie herbaty jest całkowicie bezpieczne. Nie ma jednak powodu, żeby całkowicie zaprzestać picia herbaty. Wyniki sugerują, że groźne dla zdrowia są gorące napoje, a nie napoje jako takie.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl