Najczęściej stosowany jest w polskiej kuchni tradycyjnej do zup, takich jak grochówka i barszcz, ale też do mięs i sosów. Można go też spożywać w formie naparu, który świetnie się sprawdzi w towarzystwie soku malinowego lub miodu. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie majeranku na przykład do ciasta drożdżowego- daje to efekt rozgrzewający. Warto jednak wiedzieć, że świeży majeranek jest rośliną bardzo aromatyczną, zdrową i prostą w uprawie (chociaż trzeba go dodawać więcej niż suchego).
Uprawa majeranku jest bardzo prosta - należy zapewnić glebę o neutralnym pH i stabilne warunki wzrostu. Nie należy narażać go na gwałtowne zmiany temperatury lub działanie ostrego słońca. Trzeba także uważać, aby nie dostarczać zbyt dużo wody. Najlepiej wlewać wodę na talerzyk umieszczony pod doniczką.
Majeranek ma kilka właściwości zdrowotnych, o których warto wiedzieć. Przede wszystkim ma działanie przeciwutleniające, łagodzi mdłości i dolegliwości żołądkowe. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, żółci i soków żołądkowych, dlatego warto wzbogacać nim ciężkostrawne potrawy lub takie, które zawierają rośliny strączkowe.
Przyprawa znajdzie też zastosowanie podczas przeziębień ze względu na działanie przeciwzapalne- majeranek łagodzi ból gardła, dlatego warto płukać gardło naparem ze świeżej rośliny. Ponadto ułatwia odkrztuszanie, pomaga pozbyć się kataru i udrożnić zatoki. W tym celu najlepiej sprawdzi się inhalacja mocnym naparem.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl