Dlaczego warto jeść musztardę?
Niepozorne ziarna gorczycy, z których przyrządzana jest musztarda, kryją w sobie nie tylko bogactwo smaku, ale także uzdrawiającą moc.
Właściwości zdrowotne gorczycy od wieków były z powodzeniem stosowane. Sumerowie, starożytni Grecy i Rzymianie leczyli za jej pomocą m.in. zatrucia grzybami, rany po ukąszeniach węży i skorpionów oraz bóle zębów. Niektórzy uważali nawet gorczycę za afrodyzjak. Do dziś jest ona doceniana w ziołolecznictwie i wykorzystywana ze względu na swoje cenne właściwości.
- Uśmierza dolegliwości żołądkowe – nasiona gorczycy mają właściwości poprawiające trawienie, bowiem powlekają śluzem przewód pokarmowy. Napary z nasion białej gorczycy stosuje się w nieżytach żołądka i jelit oraz w przypadku niestrawności. Łyżka łagodnej musztardy dodanej do ulubionych dań, w szczególności ciężkostrawnych, poprawi samopoczucie po posiłku.
- Działa relaksująco – eliminuje zmęczenie, poprawia samopoczucie, dodaje energii, a nawet zwalcza problemy z bezsennością. Może również pomóc uporać się z migreną.
- Pomaga przy zaparciach – całe nasiona gorczycy pęcznieją w przewodzie pokarmowym, wywołując łagodny efekt przeczyszczający, dlatego są sprawdzonym środkiem na zaparcia. Osobom zmagającym się z tą dolegliwością zaleca się picie odwaru gorczycowego. Żeby go przygotować, należy 1 łyżeczkę całych nasion gorczycy zagotować w 1/3 szklanki wody i wypić po posiłku.
- Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie – nasiona gorczycy mają działanie przeciwzapalne. W postaci naparu mogą być wykorzystywane do płukania chorego gardła i jamy ustnej. Tzw. poduszki gorczycowe przyniosą ulgę osobom cierpiącym na bóle reumatyczne. Ze względu na silne działanie bakteriobójcze, gorczyca może być stosowana jako środek konserwujący. W postaci nasion lub wysokiej jakości, naturalnej musztardy dodajemy ją do produktów spożywczych, które chcemy przechowywać przez dłuższy okres np. kiszonek czy marynat do mięsa.
-
Uzupełnia braki substancji odżywczych – systematyczne spożywanie gorczycy w postaci nasion, lub wysokiej jakości musztardy pozwoli dostarczyć do organizmu spore dawki magnezu, żelaza i potasu oraz kwasów omega-3. Dzięki nim mamy szansę uniknąć depresji oraz zwiększyć odporność na zachorowania na infekcje.
Najczęstszą i zapewne najprzyjemniejszą formą przyjmowania gorczycy jest spożywanie musztardy oraz dań przyrządzonych z jej dodatkiem. Rodzajów musztard jest bardzo dużo, a różnią się składnikami, metodą produkcji i pochodzeniem.
Dobra musztarda powstaje ze zmielonych ziaren gorczycy z dodatkiem octu oraz soli i cukru. Ze względu na właściwości konserwujące samej gorczycy oraz dodanego do niej octu, dodatki w postaci konserwantów nie są potrzebne, a jedynie obniżają jej jakość i właściwości prozdrowotne. Zbędnym dodatkiem są również zagęstniki.
Aby w pełni czerpać korzyści z jedzenia musztardy, należy dostosować jej smak oraz poziom ostrości do osobistych preferencji oraz stanu zdrowia. Dla osób cierpiących na dolegliwości przewodu pokarmowego najlepsze będą musztardy delikatne, takie jak np. miodowa lub słodka. Jako pikantny dodatek do wyrazistych mięs lub sosów lepiej sprawdzi się musztarda Dijon lub sarepska.
źródło: ulicaekologiczna.pl